Australia
kuuluu uuden maailman viinialueeseen. Se on kuitenkin melko uusi tulokas viinimaailmassa,
sillä vasta 1960-luvulla siitä alettiin puhua ”viinimaana”. Viinituotannon
katsotaan kuitenkin alkaneen jo 1788, kun ensimmäiset viiniköynnökset saapuivat
maahan.
Viinituotannon
varsinaiset ensiaskeleet otettiin Sydneyn pohjoispuolelle jäävällä Hunter
Valleyn alueella. Uuden maan viinintuotannon yhtenä esi-isänä pidetään James
Busby -nimistä miestä, joka toi Ranskasta ja Espanjasta perinteisten
eurooppalaisten rypälelajikkeiden pistokkaita ja ensimmäiset Busbyn valmistamat
viinit olivat tuon ajan trendin mukaisesti brittien suosimia väkevöityjä
viinejä, joiden maku muistutti siirtolaisia vanhassa kotimaassa suosituista
portviineistä ja sherryistä.
Australiaa
pidetään yhtenä viininviljelyn mahtimaana, ja viinituotannon kannalta
tärkeimmät alueet ovat Kaakkois- ja Etelä-Australia.
Viinintuotannon
alkuvaiheet eivät sujuneet Australiassa täysin mutkattomasti, sillä kostean
kuuma ilmasto asetti haasteita rypäleiden kasvatukselle. Silti jo vuoteen 1870
mennessä viinitarhoja löytyi Tasmaniaa lukuun ottamatta kaikista Australian
siirtokunnista ja rohkeimmat tuottajat uskaltautuivat jopa lähettämään
valmistamiaan viinejä eurooppalaisiin viinikilpailuihin. Vuonna 1878 Pariisissa
järjestetyssä näyttelyssä täyteläisen pehmeää australialaista shirazia
verrattiin jo Bordeaux'n huippuviineihin.
Australian
viinintuotannon virstanpylväät:
1788
|
Ensimmäiset viiniköynnökset saapuvat Australian
mantereelle ja ne istutetaan lähelle rantaviivaa Sydneyn keskustaan.
|
1805
|
George
Blaxland istuttaa ensimmäisen varsinaisen viinitarhan hieman Sydneyn
ulkopuolelle Parramattaan ja aloittaa viinintuotannon.
|
1831
|
James Busby palaa
Euroopan matkaltaan Australiaan mukanaan 362 matkasta selvinnyttä
rypälelajikkeen pistokasta.
|
1854
|
Australialaisten
viinien vienti Isoon-Britanniaan alkaa. Säilyneet tulliasiakirjat kertovat,
että ensimmäinen Australiasta laivaan lastattu vientierä oli 6 291 litraa
viiniä.
|
1870
|
Viinikirva saapuu
Australiaan, mutta ei saa uudella mantereella aikaan yhtä pahoja tuhoja kuin
Euroopassa.
|
1951
|
Viinintekijä
Max Schubert valmistaa Penfoldsin viinitilalla ensimmäisen Grange-viinin.
Viinistä tulee myöhemmin Australian tunnetuin ja arvostetuin punaviini.
|
1994
|
Australialaisten
viinien etikettimerkinnät yhtenäistetään.
|
Monimuotoiset
ilmasto-olot
Ilmastollisesti
Australia sijoittuu maailman kuumimpien viinintuotantomaiden joukkoon.
Sademäärät mantereen tunnetuimmilla tuotantoalueilla ovat minimaalisen pienet,
joten köynnösten keinokastelu on välttämätöntä lähes jokaisella tarhalla.
Kuuman ilmaston ansiosta Australia on tullut tunnetuksi lähinnä paksukuorisista
punaisista lajikkeista, kuten Shirazista ja Cabernet Sauvignonista. Viileässä
ilmanalassa viihtyviä lajikkeita, kuten Pinot Noiria ja Chardonnayta viljellään
viileimmillä rannikkoalueilla sekä Tasmanian saaren itä- ja pohjoisrannikoilla.
Australian
ilmasto-olot ovat erittäin monimuotoiset ja paikallisten erojen merkitys on
nykyään kasvamassa. Aiemmin viininviljelyalueet jaettiin kartalla lähinnä
osavaltioiden rajojen perusteella, mutta nykyään McLaren Valen, Clare Valleyn,
Mudgeen, Morningtonin ja Eden Valleyn kaltaisilla alueilla on oma
identiteettinsä. Näiden rinnalle on noussut useita uusia nimiä, jotka osaltaan
lisäävät jo ennestään monipuolista valikoimaa. Australian viininviljelijät ovat
oivaltaneet, että heidän tulee etsiä viileämpiä viljelyalueita valmistaakseen
tyylikkäitä ja hyvärakenteisia viinejä. Näin ollen esimerkiksi Victoria sekä
Tasmania ovat noussut uudelleen huomion kohteeksi ja saaneet enemmän
merkitystä.
Tänä
päivänä Australia tuottaa huippuviinejä ja on edelläkävijä kierrekorkki- ja
hanapakkausviineissä. Tuotanto on tehokasta ja puhdasta, sillä jokainen
Australiassa tuotettu pullo viiniä yltää maan standardien mukaisesti
hyväksytylle laatutasolle. Australialaisen viiniteollisuuden kehittyminen on
osoitus itsetietoisesta menestymisen halusta, voimakkaasta laatutietoisuudesta
ja varmasta kuluttajan maun vaistoamisesta.
Australiassa
tehdään paljon puhtaita lajikeviinejä, mutta myös kahden tai useamman lajikkeen
sekoitteita. Australia oli ensimmäinen maa, joka lähti myymään kaupallista
Cabernet-Shiraz -sekoitusta. Maan kuuluisimmat viinit ovat nykyäänkin juuri
kyseisiä sekoituksia, jotka ovat täyteläisiä, mausteisia ja mustaherukan
sävyttämiä. Australian tunnettuja viinitaloja ovat mm. Orlando Wines sekä
Wyndham Estate.
Australian
viinituotanto on kaiken kaikkiaan hyvin kuluttajalähtöistä. Viinit on tehty helposti
lähestyttäviksi ja mutkattomiksi, ja ne ovat juotavissa heti markkinoille
tultuaan. Jotkut huipputuottajat tekevät myös raskaamman kaliiberin viinejä,
erityisesti Barossan laakson shiraz-rypäleistä, ja näille viineille muutaman
vuoden varastointi ei tee huonoa.
Australian
vahvuus viinimaana perustuu rohkeana uskona yritteliäisyyteen ja kykyyn
valmistaa nykykuluttajia miellyttäviä runsaan hedelmäisiä viinejä. Tuhtien
shirazien lisäksi australialaisilla tarhoilla syntyy kirjava joukko arkea
ilahduttavia kuohuviinejä, moderneja valkoviinejä ja hunajaisen makeita
jälkiruokaviinejä.
Australia
on myös viiniteknologian pioneeri, ja monet modernit viininvalmistuksen
keksinnöt ovat kotoisin juuri Australiasta. Suurinta nousua tekevät tällä
hetkellä aromaattiset lajikkeet, kuten Pinot Noir ja Riesling.
Australialla
ei ole yhtäkään alkuperäislajiketta; kaikki rypälelajikkeet on tuotu ulkomailta,
kaupallisesti
viljeltyjä lajikkeita on 85.
Syrah/Shiraz
Suosituin rypälelajike Australiassa on voimakas ja mausteinen Syrah, jota paikallisesti kutsutaan Shiraz. Se on
käytännössä Australian kansallisrypäle.
Australialaisten
Shiraz-punaviinien menestyksen jälkeen viininvalmistajat ympäri maailman,
Ranskaa lukuun ottamatta, ovat ryhtyneet kutsumaan rypälettä sen
australialaisella nimellä ”Shiraz”. Tästä rypäleestä valmistetaan niin paksuja
ja hillomaisia punaviinejä kuin todella pitkäikäisiä ja maailmanlaajuisesti
arvostettuja viinejä.
Yksi sen
eduista on herkkyys reagoida ympäristöön; näin se säilyttää parhaissakin
viineissä oman erikoislaatunsa.
Muita merkittäviä
rypäleitä:
Cabernet
Sauvignon – Myöhään kypsyvä ja paksukuorinen, tuhtien ja mausteisten
aussipunaviinien perusrypäle.
Chardonnay
– Australian ylivoimaisesti merkittävin valkoinen rypäle: maassa viljellään
useita kymmeniä valkoviinilajikkeita, mutta silti noin joka toinen viljelty
valkoinen rypäle on Chardonnay. Viinejä löytyy raikkaista ja nuorista
chardonnay-viineistä aina pitkäikäisiin ja runsaasti tammitettuihin.
Merlot –
Usein melko mehukkaiden, hillomaisten ja täyteläisten australialaispunaviinien
perusrypäle.
Sémillon
– Helppohoitoinen ja runsassatoinen valkoviinirypäle, josta voidaan tehdä niin
yksinkertaisia pöytäviinejä kuin makeita jälkiruokaviinejä tai raikkaita ja
moniuloitteisen tyylikkäitä valkoviinejä.
Australian
viljelysalueet sijoittuvat maan etelä-, itä- ja kaakkoiskulmaan sekä
länsirannikolle.
Hunter
Valley (Uusi Etelä-Wales)
Australian
vanhimman viinintuotantoalueen Hunter Valleyn (Uusi Etelä-Wales) viljelyperinne
sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä, kun Euroopasta saapuneet siirtolaiset
istuttivat viinitarhoja rannikon läheisyyteen Sydneyn pohjoispuolelle. Maan
suurimmaksi kaupungiksi kasvanut Sydney sijaitsee vain 160 kilometrin päässä
Hunter Valleysta. Hunter Valleyn viinien suosion salaisuus selittyy myös
viinistä innostuneiden matkailijoiden tasaisella virralla. Viinistä
innostuneiden matkailijoiden on helppo tehdä päiväretki Sydneysta Hunter
Valleyhin ja maistella hedelmäisiä sémillon tai pehmeän täyteläisiä Shiraz ja
Cabernet Sauvignon -viinejä.
Shiraz
ja Cabernet Sauvignon -viinien lisäksi Hunter Valley on tullut tunnetuksi
Etelä-Afrikasta Australiaan rantautuneesta sémillonista, josta valmistetaan
alueen tunnetuimmat valkoviinit. Hunter Valleyn sémillon-viinit ovat joko
täysin tammikypsyttämättömiä, jolloin niiden tuoksu ja maku ovat raikkaan
sitruunaisia. Tammitynnyreissä kypsytetyt sémillon-viinit sopivat taas kypsän
hedelmäisten viinien ystäville ja täydellisesti esimerkiksi grillatun lohen
seuraan.
Muita
viljelyalueita:
Saksalaissiirtolaisten
perustama Barossa (Etelä-Australia)
Eden
Valley (Etelä-Australia)
Coonawarra
(Etelä-Australia)
Yarra
Valley (Victoria)
Margaret
River (Länsi-Australia)
Tasmania
Rolling Shiraz Viognier
Luonnehdinta: Täyteläinen,
tanniininen, hapankirsikkainen, karhunvatukkahilloinen, mausteinen, kukkainen
Tyyppi: punaviinit
Alkon
makutyyppi: mehevä & hilloinen
Viinikartan
tyyli: Tanniiniset, rotevat, ryhdikkäät ja uutteiset punaviinit
Rypäleet: Shiraz,
Viognier
Pakkauskoko: 0.75
l
Pakkaustyyppi: pullo
Hinta: 10.98 € (
14.51 €/l)
Alkoholi: 13.8
t-%
Vuosikerta: 2013
Korkki: metallinen
kierrekapseli
Energiaa: 90
kcal / 100ml
Hapot 5.10g/l
Sokeria 5.00 g/l
Valmistaja/alue:
Cumulus Wines (Uusi Etelä-Wales)
Luokitus: Central
Ranges
Ehdotus
tarjoilulämpötilaksi (°C): 18. Jäähdytys jääkaapissa 30 min. Jäävedessä muutama
minuutti.
Tuotetyypin säilyvyys:
Tämä viinityyppi kestää yleensä hyvin säilytystä muutamia vuosia. Hyötyy
kypsytyksestä. Säilyy avattuna pari päivää. Shiraz on rypäle, josta tehdyt
viinit sopivat hyvin säilytykseen.
Lisätietoja:
Tuotantoalue:
Cumuluksen tila Orangen alueella Uudessa Etelä-Walesissa. Maaperä
kalkkikivipitoinen, ilmasto viileähkö. Valmistus: Käyminen terästankeissa,
joissa viiniä myös kypsytettiin sakan päällä 2 kuukauden ajan. Viini oli
kosketuksissa ranskalaiseen ja amerikkalaiseen tammeen sekä käymisen että sen
jälkeisen kypsytyksen aikana. Kypsytys: Kaikkiaan 12 kuukautta.
Tuottaja:
Cumulus Wines syntyi vuonna 2004, kun sydneyläinen Assetinsure osti tilan ja
sen viininvalmistamon Reynolds Winesin viiniliikkeeltä. Vuodesta 2007
portugalilainen Berardon viiniperhe on omistanut talosta 51 %.
Hienoa Minna. Laaja työ, jossa järkevä sisältö ja kivoja kuvia. Hyvää työtä! Tehtävä hyväksytty!
VastaaPoista